vyhlášení insolvence na zaměstnavatele

Poradnavyhlášení insolvence na zaměstnavatele
Tazatel se zeptal(a) před 2 roky

Dobrý den,
zaměstnavatel nám nevyplatil mzdy za červen a z poznatků o chodu firmy jsme si jistí, že do konce července nevyplatí, protože není z čeho. Činnost firmy je absolutně utlumená, takže to vypadá, že nové vedení nehodlá pokračovat v provozu firmy. Z vyjádření manažerů absolutně nepřichází v úvahu, že vyhlásí úpadek nebo půjdou do insolvence. Můžeme jako zaměstnanci poslat zaměstnavatele do insolvence kvůli nevyplaceným mzdám? Můžete mě, prosím, nasměrovat na nějakou srozumitelnou informaci, co v takové situaci máme dělat? Kde najít formuláře a jak se dostat v rámci insolvenčního řízení ke mzdám?
Předem díky Tóthová

1 Odpovědi
JUDr. Pavel Berger Personál odpověděl před 2 roky

Dobrý den, insolvenční návrh podat samozřejmě můžete. Insolvenční návrh zaměstnance na zaměstnavatele musí obsahovat označení insolvenčního navrhovatele (zaměstnance) a označení dlužníka (zaměstnavatele), kterého se týká. V insolvenčním návrhu musí být uvedeny rozhodující skutečnosti, které osvědčují úpadek dlužníka – zaměstavatele nebo jeho hrozící úpadek, a dále skutečnosti, ze kterých vyplývá oprávnění podat insolvenční návrh. Rovněž platí, že v návrhu musí být označeny důkazy (pracovní smlouvy, mzdové listy, výplatnice, upomínky apod.), kterých se zaměstnanec, dovolává.
Pokud jde o zpracování insolvenčního návrhu, tak doporučuji se v této věci obrátit na advokáta, který se na danou problematiku specializuje. Pokud jde o Vaše mzdové nároky, tak se se svou pohledávkou (dlužnou mzdou) můžete obrátit na úřad práce. Úřad práce Vám vyplatí mzdu za tři měsíce z tzv. rozhodného období. 
S pozdravem JUDr. Pavel BERGER, advokát, insolvenční správce