Výmaz z insolvenčního rejstříku

PoradnaVýmaz z insolvenčního rejstříku
Tazatel se zeptal(a) před 2 roky

Dobrý den, 
viděl jsem zde několik dotazů ohledně výmazu z rejstříku. Měl bych prosím dva dotazy na které jsem úplně odpověď nenašel:

  1. Jaká je pravděpodobnost vymazání před ukončením 5ti leté lhůty? Je to vůbec reálně možné?
  2. Po uplynutí pěti let se můj rejstřík nevymaže ale zůstane viditelný pro nějaké subjekty? Myslím tím třeba bankovní instituce. Rád bych svůj nový život začal čistý, postavil si, případně si koupil dům. Uvidí banka nějaký záznam po těchto pěti letech když budu žádat o hypotéku? 

Předem vám moc děkuji za odpověď,
S pozdravem
Miroslav

1 Odpovědi
JUDr. Pavel Berger Personál odpověděl před 2 roky

Dobrý den, vyškrtnutí dlužníka ze seznamu dlužníků je možné pouze po uplynutí 5ti leté lhůty (srov. § 425 odst. 1 IZ).  Po uplynutí této lhůty insolvenční soud dlužníka ze seznamu dlužníků vyškrtne a údaje o něm v insolvenčním rejstříku znepřístupní. To se však dotýká pouze insolvenčního rejstříku a nelze vyloučit, že bankovní instituce, na kterou se obrátíte za účelem získání hypotéky Vás bude mít v seznamu, který si vede a budete tedy na jejím "black listu". Pokud však budete disponovat rozhodnutím o splnění oddlužení s přiznáním osvobození od placení pohledávek dle ust. § 413 a § 414 IZ, tak by to bance mělo postačovat k tomu, aby Vám hypotéku poskytla (samozřejmě za předpokladu, že nebudete zatížen novými dluhy).
S pozdravem JUDr. Pavel BERGER, advokát a insolvenční správce