NSS zrušil pokuty insolvenčním správcům za absenci v provozovně

Brno 6. května (ČTK) – Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal třech insolvenčních správců ve sporu s ministerstvem spravedlnosti, které jim v roce 2016 uložilo pokuty za nepřítomnost v provozovně v úředních hodinách. Soud ale rozhodl, že výklad ministerstva byl chybný. Na webu to dnes uvedla Česká justice.

Úředníci ministerstva provedli v roce 2016 celkem 95 kontrol v provozovnách insolvenčních správců. Za údajné porušení povinnosti správce spočívající v nepřítomnosti v provozovně dali čtyřem z nich pokuty. Zároveň ministerstvo připravilo novelu zákona o insolvenčních správcích, která tuto povinnost do zákona přímo zaváděla. Novela nabyla účinnosti od července roku 2017.

Dotyční správci podali proti rozhodnutí ministerstva správní žalobu, kterou v prvním stupni zamítl Městský soud v Praze. V polovině dubna letošního roku ale uspěl s kasační stížností u Nejvyššího správního soudu insolvenční správce Michal Žižlavský. Senát zrušil jak rozhodnutí městského soudu, tak ministerstva, když uvedl, že jejich výklad zákona je chybný. Následovala další dvě totožná rozhodnutí senátů NSS u dalších dvou insolvenčních správců.

Pole NSS zákon platný do 30. června 2017 vyžadoval po insolvenčních správcích povinnost uvést ministerstvu adresu provozovny a úřední hodiny, ve kterých bude činnost vykonávat. Porušením by tak bylo neuvedení těchto údajů, přičemž podle soudu zákon nestanovil povinnost v uvedené hodiny činnost vykonávat.

Soud zároveň uvedl, že pokud ministerstvo novelu platnou od července 2017 odůvodňoval tím, že chybí možnost postihnout insolvenční správce za nepřítomnost v provozovně, nebylo možné ho do 30. června 2017 za toto postihnout.

Spor vznikl v roce 2015, když chtěl tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) omezit zřizování fiktivních provozoven některých insolvenčních správců, kteří se tak chtěli dostat k většímu množství insolvenčních řízení. Vyhlášku ministerstva, která jeho záměr převáděla do praxe, ale v únoru 2016 zrušil Ústavní soud. Podle něj zákon o insolvenčních správcích nijak nestanovuje povinnost osobního výkonu všech činností insolvenčního správce, agendu provozoven z velké části mohou přebírat zaměstnanci.

hor dr